Amire a napokban rájöttem, az az, hogy sokak szerint én tutira nem vagyok normális :) olvastam egy cikket, amelyben édesanyákat tipizáltak. Tekintsünk el attól, hogy a cikk meglehetősen alpári stílusban íródott és végigolvashatatlan, de ennek kapcsán mégiscsak rájöttem arra, hogy valami lehet, hogy nálam sem stimmel sokak szerint... hahaha :)

 

Leszögezném, hogy szerintem mindenkinek a saját módszere a jó, ami neki beválik. Nem szoktam senkivel sem versengeni, de érdekel, hogy mások hogyan csinálják. Néha kérdezek is (bár szúrós tekintetektől félve...), vagy ha elmondja, meghallgatom, de ez nem jelenti azt, hogy ha nekem más elképzelésem van a gyereknevelésről (bár ilyen kis korban ez még nem annyira nevelés, inkább csak gondozás), akkor az enyémet feltétlenül jobbnak tartom vagy ebből következően az övét rosszabbnak. Nem. Mindenkinek mások a lehetőségei, mások az elképzelései, másban hisz és mindenkinek másmilyen a gyereke! Csak ő maga tudja, hogy az ő gyerekének mi a jó. Csak ő ismeri a gyerekét.

 

 

Nincs rossz módszer, csak az van, ami neked jó és ami másnak jó!

 

 

Nos akkor nézzük miért is nevezhetnének engem sokan furcsának:

 

 

1. Fürdető dézsa

Mivel már a várandósság során egyes fórumokon rám ijesztettek azzal, hogy a kiskádban a gyerek csak ordítani fog, ezért alternatíva után néztem. Főleg, hogy nincs is hely nálunk egy rendes gyerekkádra... Egyébként a mi babánk a kiskádban is nagyon jól elvolt (mostanra kinőtte). A biztonság kedvéért szereztünk mini gyerekkádat és fürdető dézsát is és mikor milyen napunk volt, aszerint használtuk őket. Természetesen amíg a köldökcsonk le nem esett és nem gennyedzett, addig csak a kád maradt. Abban is jól érezte magát... Aztán mikor először betettük a dézsába, valami csoda történt, egy teljesen kisimult lenyugodott babát kaptunk. A pocakfürdők elvileg a magzati helyzetet idézik fel. 4 hónapos korára ez is változott most már mocorog benne sokat, nehezebb beültetni, mert nyújtja a lábait és folyamatosan megzabálja a kezem, mert fogzik :) egy rágás-rágás az egész fürdés... de amúgy nagyon szeretjük és ha lehet, szerzünk majd olyat, ami hat hónapos kora után is jó neki.

 

Prince Lionheart.

Amúgy sosem szabad magára hagyni!

Itt is ott voltam karnyújtásnyira, de én mindig fogom a buksit.

furdik.jpg 

 

2. Bio testápoló szerek

Sima popsitörlő kendő használata eleve nem volt elképzelhető, hiszem még magamat sem törölném meg ilyesmivel, nemhogy a gyereket (ezekkel a kezemet szoktam pelenkázás közben :D ) . Akinek a bőre mindent beszív.... egyébként a felnőtt ember bőre is bármit beszív és nem azért, mert az olyan jó dolog, hanem egyszerűen így viselkedik a bőr. Ezt megtanulhattam Timétől, aki anno rengeteg bőrtünettel megküzdött és kitanulmányozott mindenféle kencefice összetevőt. Szóval szereztem bio összetételű pamut popsitörlőt, de sajnos ez is rossznak bizonyult, mert azonnal jelentkeztek a kiütések, úgyhogy nálunk a vizes lemosás és tetra pelenkával megtörlés maradt. Nagyon ritkán használom ezt a popsitörlőt, általában az esti fürdés előtt, és ennyitől nincs gond. Ezután beteszem a mosásba és pamut lévén egyszer mehet a mosható pelenkába kakafogónak!! :)

 

Nem használunk gyógyszertári fürdetőkrémet, mert az összetételéről meggyőztek, hogy nagyon sok benne a kemikália és természetesen ezt sem szeretném ha felszívná a gyerek bőre. Helyette használunk Dm-ben is kapható Weleda körömvirágos fürdetőt (legközelebb a Himalaya-t próbáljuk ki), bár egy kicsit drága, de közel fél évre elég!! Úgyhogy heti száz forintba kerül.

 

Nem vagyok azért megrögzött biomami. Nekünk nem jött be a shea meg kókusz meg más vaj ilyen pici, fiatal popsira, ezt már a kórházban láttam... úgyhogy felírattam szépen a gyerekorvossal a Naturlandos popsikrémet, ezenkívül pedig végül hintőport is vettünk amikor már a kórházban gondokat láttam... Mindenki mondta, hogy csak hintőport ne tegyek rá, hogy az mennyire káros, hát pedig nagyon is jól jött nekünk. A Dm-ben kapható Himalaya, nagyon jó összetételűt vette meg férjem. Szerencsére a vizes lemosás módszerünknek hála azóta sem volt szükségünk a hintőporra :)

 

 

3. Hordozás, hordozókendő

  

Egy anyának mindig nagy öröm, ha jókat alszik a baba :)

14224804_1831398267082046_2014892733349002669_n.jpg

 

Természetesen erről is megoszlanak a vélemények. Valaki hülyének nézik azokat, akik magukra kötik a gyereket, én viszont azt tudom elmondani, hogy pocakfájós babáknál dézsán túl a hordozókendő is nagyon jót tud tenni. Amikor picike volt, két-három hetes és először betettem, azonnal elaludt benne. Így mindjárt ki is mentünk sétálni :) pár alkalom után hosszú ideig nem használtam, mert nyáron nagyon meleg lett volna a 3 réteg, valamint a szülés után kell egy kis idő, míg a medencefenék regenerálódik.

3 és fél hónapos korában eszembe jutott ismét a kendő. Onnantól ismét hordozom őt és nagyon jól elvan benne, imádja. Nincsen az a szokásos "vegyél ki a babakocsiból" hiszti, és nincsen az a szokásos "most már kérek szopit az utcán, itt és most azonnal, pedig fél órája ciciztem" hiszti, hanem szépen csendben kibírja míg hazaérünk. Anyu közel van. Anyu érezhető. A gyerek meg sem mukkan a kendőben :) ha alvási idő közeledtével megyünk ki, akkor pedig egy szó nélkül elalszik benne (babakocsiban ezt hiszti előzte meg) és olyankor belassítok kicsit, megtartom a fejét amint sétálok haza és mindenki csodálkozik.... és minden idős néni mondja:  "jaj de jó sora van ennek a babának" :)

A rendszeres kendőhasználat a cumiról való leszokással egyszerre kezdődött és ez a kettő drasztikusan lecsökkentette a nyűgösségek számát és a sírásokat. 

 

 

4. Mosható pelenkák

Amikor először húgom mesélt a mosható pelenkákról, akkor én csak meresztettem a szemeimet... nem majd a XXI. században kakát fogok sikálni? :) még ilyet... elmesélte, hogy az ő első lányának (második gyerek a háromból) a hozzátáplálástól kezdve folyamatosan kiütéses volt a feneke és a mosható pelenka hozta el a megoldást. Ráadásul egy éves korára már nappal nagyrészt szobatiszta volt  (látom a fejcsóválásokat ... ). Ezután sokat olvastam róla és bizony engem is meggyőztek, hogy költséghatékony, sokáig jó, több gyereknél is használható, hogyha a készlet épen marad, vagyis duplán esetleg triplán is költséghatékony a moshatózás, egészségesebb lehet a bababőrnek és a Földnek, környezetkímélőbb, valamint a mosható pelenkáról állítólag hamarabb le is szoknak. Motivált ez is egy kicsit, de amiért végül valóban elkezdtem használni, az az, hogy nem bírom az eldobható pelenkák szagát még tisztán sem!! Próbáltam már többfélét, márkásat és kevésbé márkásat, de vegyszert érzek, és amint minimális pisi érkezik bele, olyan dögszagot, amit csak Solt felé a dögégető közeledtével szagolhat az ember... azt meg gondolom, senki sem cserélné fél óránként, elég drága mulatság lenne! Úgyhogy most éppen bővítem a készletemet, holnap érkeznek az új pelusok :) Nem tudtuk azonnal elkezdeni használni, de 3 hónapos korától igen. Eleinte csak nappal és mostantól végre éjszaka is rá merem majd adni. És amúgy valóban az egész sokkal könnyebb mint gondoltam! 

 

 

Hogy mennyire és mivel van a pelus megtömve (tetra, betét vagy belső pelus), az helyzetfüggő :)

 14358668_10207046581711499_6404094216139276241_n.jpg

 

Ja és még meztelenkedni is szokott napi 1-2 órában és ha valami érkezik, megoldom könnyedén. Még ilyet!!! :))))

 

 

 

5. Szoptatás a baba igénye szerint

Szoptatás akkor és annyit, amennyit csak akarja, megszámolhatatlanul egy nap során, cumi nincs... hisz ott a cici :) 

Kellett kis idő, míg megtanultam: nem a cicin cumizik a baba, hanem a cumin cicizik!

 

 

Most egyszerűen csak leírom a tapasztalataimat.

 

14344327_1130296057018810_9020398290608947355_n.jpgAzelőtt sosem hallottam az igény szerinti szoptatásról, hanem csak a 3-4 óránkénti rendszerről. Még a kórházban is ezt mondták nekem búcsúzóul. Vittem be a biztonság kedvért cumit. Bár mivel láttam, hogy húgom második gyermekének (anyatejes) nem volt rá szüksége, ezért szerettem volna, ha az enyém is kibírja nélküle, mert utána nagyon nehéz leszoktatni, hatással van a fogakra, beszédképzésre. Viszont azt tapasztaltam, hogy bár ott már volt nagyon jó mennyiségű tejem, hiába szoptattam nagyon sokat (például 1. éjszaka sem csináltunk mást), a gyerek kérte-kérte továbbra is és én nem tudtam, hogy ez teljesen normális. Második nap bekerült a szájába a cumi és végre kicsit lenyugodott. A kórházban nem mondták, hogy ne tegyem, hanem cicizzen kényére-kedvére. Ezt nem hallottam. Sajnos egyik elalváshoz tápszert is kapott (szó szerint lenyomták a torkán), miután elsírtam magam, hogy pedig annyit szoptattam a babámat, talán nem ízlik a tejem?... :((  annyit kellett volna mondaniuk, hogy hadd cicizzen, amennyit akar! Helyette tápszert kapott! Én meg tápszer receptet!

 

Aztán mikor hazajöttünk, a háziorvos mondta, hogy igény szerint szoptassak. Számomra ez akkor azt jelentette hogy akár kétóránként vagy háromóránként...

 

Szerintem nagyon jól tartotta az időt, aztán egyre többször kezdett el szopni, nem értettem, fertőtlenítettük a cumit, dugtuk a szájába, mindent csináltunk, volt hiszti rengeteg, pedig sok szopi is hamarosan már 1,5-2 óránként... néha 1-2 órán át tartott! Aztán később rájöttem, olvastam sokat, hogy teljesen normális, hogy egy baba akár 5 perccel azután is újra kér, hogy éppen lejött a ciciről, hiszen a cici neki megnyugvás, vigasztalás, szeretgetés, odabújás, fájdalomcsillapító, orvosság és még nagyon sok más.

 

Nem csak az evésről szól....

 

 

Aztán következett a 3 hónapos növekedési ugrás és valami történt.... adtam neki szépen, ahogy és amennyit kérte, mert tudtam hogy akkor hamar véget ér a növekedési ugrás, de valahogy nem akart véget érni, benne maradtunk az egy óránkénti szopikban. Úgyhogy innentől már tudtam, hogy ez teljesen normális, hagytam, hogy hadd csinálja úgy a dolgokat, ahogy ő akarja eredménye az lett, hogy egyre kevesebbszer kellett a cumi. Egyre többet bírta nélküle. Éjszaka még folyamatosan rángatott minket, hogy adjuk a szájába a cumit (fú, de idegesítő az ilyesmi, nem? :) ), majd egyik nap azt vettem észre, hogy a cumit megrágcsálja, eldobja, harmadik napon már egyáltalán nem is próbáltam visszaadni a szájába, ezt már végig is aludta cumi nélkül. Leszokott a cumiról. Azóta nincsen semmi cumi... ami van neki helyette, az rengeteg idő mellen, amikor csak kéri. Akár fél óránként, 5 percenként. 

 

Nagy cumipárti voltam eleinte, mert láttam, hogy jó neki. Nem értettem, miért ne lehetne cumija. Még ki is léptem azért FB csoportból, mert egy anyuka folyton szekált engem a cumi miatt és akkor sértődtem be, mikor azt mondta: a gyerekemnek hiányérzete van! Ez rosszul esett. Aztán fordult minden. Korábban nem hittem el, de most már bizonyos vagyok benne, hogy nálunk tényleg csak egy pótlék volt a cumi .....

 

Tovább vezetve a gondolatvonalat: ha óvodás korú gyerekeket le kell róla szoktatni egy szilikon szopogató eszközről, akkor miért gondoljuk azt, hogy félévesen vagy egyévesen a babát le kell szoktatni a ciciről? Hiszen ha a cumi a pótlék, de mégis mindenki által elfogadott és normálisnak tekintett, hogy 2, 3, 4 de akár egyeseknek 5 éves koráig is ott a szájában, akkor a szoptatás egy éven túl miért undorító és miért csak a gyerek fél vagy egy éves koráig lenne normális?

 

 

 

Illusztráció a Breastfeeding Mama Talk oldalról

13895273_1095456350502781_8409176682614353849_n.png

 

 

 

6. Hozzátáplálás

Egyáltalán nem tartunk még itt, hiszen ki fogom várni a 6 hónapot minimum a babával. A lényeg az ábráról látszik: nem kell elsietni semmit és főleg nem kell, hogy a gyerek csakhamar azt egye, amit mi :)

 

12747351_966862756694750_6606808107056659876_o.jpg

 

 

... nem fogok akarni azonnal étkezéseket kiváltani. Elegendő lesz, ha picit belekóstol és akár egy éves koráig is nagyrészt anyatejes marad a baba. Kivéve, ha másképp igényli. Hallottam az új módszerről, a darabos étkeztetésről (BLW). Majd meglátjuk, mit szeretne a baba, most még nem döntöttem el semmit ezzel kapcsolatban, de az biztos, hogy nem fogom a szájába tömni azt, amit nem akar. Ha nem kéri kanálról, majd kapja egészben :) Ő dönt.

 

 

7. Nevelj kétnyelvű gyermeket

 

 

4260d6a38b115eb8e1ef0a5e17d1646e.jpg

 

 

Angolozás... egy olyan téma volt, amiben nagyon sokáig nem hittem és nem akartam egyetérteni, az a kétnyelvű gyerek nevelése nem anyanyelvi beszélő vezetésével. Férjem mesélte, hogy az egyik ismerőse csak németül beszélt a gyereknek megszületése óta, ezért később a gyerek magyar-német kétnyelvű lett és hogy mivel én több nyelvet is beszélek (angol, orosz, lengyel, spanyol, de amúgy tanultam mást is, de az most felejtős, lengyel és orosz felsőfokúm van és Angliában is éltem egy kicsit), ezért kérte, hogy én adjam meg a lehetőséget a gyereknek és ajándékozzam meg egy második nyelv ismeretével. Nyelvész lévén húztam a számat sokáig... olvasgattam, kutattam, majd osztottam-szoroztam és végül úgy döntöttem, legrosszabb esetben is megtanul magyarul a magyar közegben :)

 

Úgyhogy én a gyerekkel egy hónapos korában kezdtem angolul beszélni. Eleinte nagyon nehezen ment, csak pár szót tudtam mondani neki, majd visszahúzódtam, hogy "jaj, nekem ez nem megy!!!".... aztán egyre többet és többet tudtam így mondani neki, míg két hónapos korától már természetessé vált számomra, hogy ha kettesben vagyunk, akkor csak angolul szólok a babához, majd amint megjelenik valaki, magyarra váltok. Kifejezetten sokat dumálok neki, nap végére már zsibbad a szám :)

 

6 hónapos korára szeretnék áttérni arra, hogy mások előtt is teljesen angolul beszélek hozzá. Nagyon sokat énekelek, dalolászok, könyvet nézegetünk, játszok vele angolul...  lejátszok felvételeket, megkeresem a brit tévéműsorokat... az amerikai kiejtés számomra iszonyat :) és a szókincs is eltérő, valamint ez az ország van közelebb, nem utolsó sorban pedig nővérem Angliában él és a remélhetőleg jövendőbelije is angol.

 

 

+1. A gyerek alakítja a napirendjét

Nem akartam semmit sem rákényszeríteni. Szépen így is kialakította magának és nincs benne semmi kényszer :) szerencsére nem éjjeli bagoly típus és tudja, mikor van éjjel, mikor nappal. Mégis 6 hetes kora óta pontban megy aludni és pontban ébred. Mi nem szabályoztuk. Nap közben pedig kb. azonos mennyiségben kb. azonos ideig alszik, de lehet több órás eltérés is. Kit érdekel? Tán programom van? :) a szoptatások számát és rendszerét pedig hagyjuk... minek? Mikor még egy felnőtt sem bírja ki nasi nélkül :)

 

 

 

 

És neked milyen olyan eszközeid vannak,

amelyekkel meglepsz másokat? :)

Írd meg kommentben itt vagy a Facebook poszt alatt!

 

 

Ha Te is angolos vagy más kétnyelvű gyereket nevelsz,

esetleg oszd meg velem tapasztalataidat

(akár személyes üzenetben is),

nagyon szívesen csevegnék erről :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://metalozott-angelocska.blog.hu/api/trackback/id/tr9411718083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Eszter Csizmadia 2016.09.19. 12:35:37

Kedves Angi!

Én a fürdetőkrémekkel kapcsolatban szeretnék egy apró megjegyzést tenni. Belinkeltél oda egy oldalt, aminek a tulajdonosa, egy KÖZGAZDÁSZ leírja, hogy a hagyományos fürdetőkrémekben lévő anyagok milyen károsak, bezzeg amit ő forgalmaz...
Manapság az egyik leghatásosabb üzleti fogás az alternatív gyártók részéről, hogy a természetes=jó és a mesterséges=rossz (és rákkeltő) demagógiát sulykolják, arra építve, hogy az emberek könnyen megijednek attól, amit nem értenek, így el lehet hitetni velük,hogy a sok, számukra ismeretlen nevű összetevő mind-mind halálos méreg. Nincs azzal semmi baj, hogy valami kőolajszármazék, annyi kémiai átalakításon megy keresztül, hogy már nyomokban sem fog olajat tartalmazni, mire a krémbe kerül. Többek között az aszpirin is kőolajszármazék. Ez a sok anyag azért van, hogy javítsa az állagot, a felszívódást, az eltarthatóságot és egyéb tulajdonságokat.
Arról nem is beszélve, hogy egy-egy alapanyag, illetve a termék is elég sok vizsgálaton megy keresztül, mire a polcokra kerül. A rákkeltőséget nyilván nehezebb vizsgálni, mert az hosszútávon alakul ki, de éppen ezért az "Egyes elméletek összefüggésbe hozzák a a mellrák, a petefészekrák kialakulásával." mondatnál felmerül bennem a kérdés, hogy ezt honnan szedték? Vannak erről kutatási eredményeik? Az Ethyl Alcohol pedig nagyon is természetes (bár szintetikusan is előállítható) anyag, amit a köznyelv csak alkoholként ismer, tudod, sör, bor stb...A természetes anyagok ugyanúgy lehetnek mérgezőek vagy allergének.
Szóval használd azt, amit jónak látsz, meg amit a baba is bír, de szerintem ne az legyen a fő szempontod, hogy valami természetes-e vagy sem.
Minden jót kívánok Nektek!

angelocska 2016.09.19. 13:03:51

@Eszter Csizmadia: Köszi, hogy megírtad :)
Nemcsak ezen az oldalon olvastam a gyógyszertári fürdetőről, de most hogy mondod, tény: a legtöbb a saját termékét árusítja. Logikusnak hangzik, amit leírsz, bár tényleg laikus vagyok :)))

benőjenő 2016.09.20. 08:43:36

@Eszter Csizmadia: végre!!! kb ugyanezek fogalmazódtak meg bennem is