Hosszú időn át írt bejegyzés ez... nem baj, legalább volt alkalmam jobban átlátni a lehetetlen helyzetet :) nagyon nehéz a posztokra megtalálni az időt a baba mellett. Nehéz megtalálni az időt a hobbira. Hát még akkor az edzésekre, főzésre...

 

A gyermek életének első éveiben legtöbb időnket a gyereknevelésre és gyerekgondozásra fordítjuk. Gyerek(ek) mellett minden más sokak számára háttérbe szorul, hiszen Ők az elsők.

 

 

 

Egy háztartásbeli mindennapjai... amit a barátok/anyám/a társadalom/

a férjem/én hiszünk és végül a valóság!

 

sahm.jpg 

 

 

De ha van is időd, amit az életmódodra szánhatsz, vajon mennyi energiád marad edzeni, főzni, odafigyelni? És külső segítséged van-e? Nem sok? Akkor hogyan tehetünk meg mindent, hogy egészséges életmódot éljünk babával is? És vajon milyen szinten van erre valóban szükségünk?

 

 

 

Bár legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy

szülés után a fogyás vagy jön magától vagy vért izzadva sem,

mégis sokakat izgat a kérdés, hogyan lehet fogyni és bele is kezdenek vad diétákba és edzésprogramokba, amelyeknek lehet, hogy még akkor sem lenne ott a helyük, ha nem szültek volna. Viszont ilyenkor ez sokadlagos kérdés! Erőltetni most semmit sem szabad.

 

 

 

Hogyan tarthatjuk az egészséges életmódot egy baba mellett?

 

Hát, a téma megér egy misét :)

 

 

140300141_wide.jpg

 

 

Tegyük fel, hogy újdonsült anyukaként mindannyian szeretnénk tenni az egészségünkért, a lehetőségekhez mérten helyesen táplálkozni és mozogni is valamicskét, mindezt úgy, hogy támogassuk a regenerálódásunkat és közben ne veszítsünk az anyatej mennyiségéből sem. Legfontosabb pedig, ami mindent felülír, hogy el kell látnunk a babánkat is. Vagyis legyen meg erre a maximális időnk és energiánk. Ez nem könnyű.

 

Éppen ezért már most leszögezném, hogy nem szabad a maximumot várni magunktól (jobban mondva a maximumot adjuk így is, csak más téren!), mert a szoptatás és/vagy gyerekgondozás le tudja meríteni annyira az ember lányát és ki tudja venni annyira az idejéből, hogy a maximum teljesítmény megközelítése az egészséges életmódot tekintve egyszerűen most nem elvárható. Ami elvárható, az az, hogy ne essünk túlzásokba, próbáljunk meg egészséges alapanyagokat és/vagy egészséges készételeket otthon tartani és ezekből válogatni, napi szinten sétálni. Persze be fog csúszni és szabad is becsúsznia finomságoknak ebben az időszakban (ami engem illet, nekem eleinte minden egyes éjszakai szoptatás után is ennem kellett), a lényeg, hogy tartsunk egy olyan egyensúlyt, ami minket elégedetté tesz.

 

 

 

Ami TÉGED tesz elégedetté!

Lehet, hogy nálad az a 100%, ami másnak csak a 30%-ot jelenti,

de ez téged NE ÉRDEKELJEN!

 

 

 

Azt hiszem, hogy az egészség megőrzésére törekvés és a regenerálódni vágyás egyáltalán nem furcsa dolgok ezekben a hónapokban. És nagyon fontosak is! Mégis többek nem erre gondolnak, hanem hogy mihamarabb lefogyjanak, illetve keményen edzhessenek. Pedig rengeteg hibát lehet elkövetni a szülés utáni edzések során, és ebből a 2 legnagyobb az, hogy túl hamar kezdik, a másik pedig, hogy túl nagy lendülettel, nem gondolva a következményekre. Csak a kinézet lebeg célként a szem előtt, nem az, hogy

 

 

 

9 HÓNAPIG a test min munkálkodott és bizony

ez NEM 6 HÉT alatt fog visszaállni az azt megelőző állapotra!

 

 

 

 

Ne hajtsd túl magad

babies-exercise-245761717.jpg

Ilyenkor a külsőségek tehát sokak számára égetően fontossá válnak, sok anyuka ezen töri a fejét már pár nappal a szülés után... mert szeretnék visszanyerni a szülést megelőző alakjukat vagy még egy annál is jobbat. Pont ekkor... hah! Ezzel viszont nem szabad sietni és semmit sem szabad erőltetni. A szülést követően nem szabad, hogy első számú prioritást élvezzen a fogyókúra. A baba élvezi az elsőbbséget, a baba táplálása és ellátása, valamint a test regenerálódása.

 

 

 

 

Ismétlem magam? Szándékosan! Hátha így átmegy az üzenet :)

 

 

 

Számos anyuka (és én is közéjük tartozom) könnyen megszabadul a "bébi háj" nagy részétől és marad vissza egy kis fedettséget  (és sokak szerint a szoptatás feltételét biztosító) utolsó pár kg, valamint egy picit puhább test. Vannak azonban olyanok, akikre a megváltozott hormonállapot (magas prolaktin szint) a szoptatás végéig fogyást GÁTLÓ hatást gyakorol. Bármelyik csoportba is tartozunk, be kell húznunk a kéziféket!

 

 

Lassíts!

do-more-faster-slow-down1.jpg 

 

Erről a témáról szeretnék most írni, de elsősorban a saját tapasztalataimból kiindulva, ugyanis mindenkinek a helyzete más. Nekem például hiába is adnak tanácsokat, mint hogy "Végezz el minden fontos dolgot akkor, amikor a baba ébren van és aludj akkor, amikor ő alszik", ez számomra nem működik. Babuci kér engem és csak módjával, keveset lehet tenni-venni, mikor ébren van (vagy mikor nap közben alszik... és az kimerül a főzésben, takarításban).

 

 

Én azt találtam, hogy

mások történetei azok szimplán az ő történeteik és semmi több.

 

 

 

Egy másik babáról szólnak, egy másik baba és anya kapcsolatáról egy másik családban, más lehetőségek közepette. Hallgasd meg, légy empatikus, mint ahogy ő is az lehet veled, beszélgess el és mesélj, nálatok ez viszont hogy van... de semmilyen következtetést nem szabad levonni a saját babádra vonatkozólag a másikéról, mert nálad úgyis minden máshogy van és örökké máshogy is lesz... és egy ideig még a baba irányít!

 

 

De ez csak az én véleményem, én tapasztalatom. Akár meg is vétózhatod:)

 

 

 

Nézzünk pár fontos tényezőt. Szóval (szerintem) felesleges máshoz hasonlítani magadat és a baba melletti életmódodat, ugyanis korántsem azonosak a lehetőségeink. Abból kell kihoznunk (már ha szeretnénk kihozni, természetesen...) a legjobbat, amink van. Nekem kevés időm van Zalán mellett...

 

Viszont belül én is leeresztettem a várandósság alatt és szülés során, így nekem is felépülésre van szükségem.

 

Aki a kórházban megtapasztalta, hogy milyen rombolást tud végezni egy szülés és gátmetszés, akit picit megijesztettek az utána következő, jól elhallgatott részletek, majd aki otthon, bár kívülről hamar olyan, mintha mi se történt volna, mégis hónapokon át még érzi, hogy terhes volt... annak a regenerálódás valós céllá  és vággyá válik!

 

Mielőtt rátérnék a tippekre és jótanácsokra, lássuk, hogy általában milyen nehezítő tényezőkkel kell számolnia egy kismamának. 

 

 

 

Mennyi időd van?

 

Babája válogatja, az ő természetüktől függ, hogy anyu mennyire van szabadjára engedve. Eleinte egy rohanásnak tűnhet a nap reggeltől estig és este fáradtan veted magad a fotelbe vagy ágyba. Vannak, akiknél ez nem csak eleinte van így.... Aztán persze mindebbe bele lehet szokni, de kell egy kis (vagy egyes családokban hosszabb) idő, míg növekszik az élvezeti faktora a dolognak :)

Például én úgy éreztem hosszú ideig, hogy talán időbeosztás szempontjából sok fokkal könnyebb lehet, ha a baba 3-4 óránként kér enni, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Igenám, de a valóságban ez a babák nagy részére egyáltalán nem igaz.

 

Ha a baba nappal keveset alszik és nincs el magában (és miért is kellene máris ellennie?), csak veled együtt megy a játék, tovább csökkennek a lehetőségek. 

 

 

 

Te vagy a mindene

mother-yawns-while-baby-sucks-finger-laying-down.jpg

 

 

Jól jöhet, ha egy családtag beszáll segíteni, de ha a baba csak anyával van el, akkor ez semmit sem fog a cél érdekében segíteni (esetleg addig részben az agyad szellőzik, míg vissza nem sírja magát a karodba).

 

Szóval, ha kevés az időd, mert a baba rendelkezik felette teljhatalommal, akkor bizony csak a hajnalok és a késő esték maradnak számodra bármi másra. Ha viszont nappal alszik és nem kel fel rá, halk tudsz maradni, tudsz edzeni akkor is, ha van időd és energiád!

 

 

 

Mennyi energiád van?

 

Vegyük először is az alvás mennyiségét. 

 

72ef4063dc494dab941c48efc737c445.jpgAhhoz, hogy edzeni tudjunk, testünknek 6 óra alvásra van szüksége. Persze ilyenkor sokan megtanulunk kevesebbel is funkcionálni, de sose feledjük, hogy mást érezhet az agy, mint amire a test valójában képes! Csak mert úgy érezzük, hogy 3 óra alvással is pörgünk az adrenalintól, ne akarjunk lesérülni, a baba se fog örülni neki!

 

Persze a nehezebb időkre eső kezdeti (legkorábban a 6 hetes kort követő) edzések könnyítettek, hiszen (remélhetőleg!) csak lassan, fokozatosan, nem túlterhelve magunkat csöppenünk vissza a testmozgás világába.

 

 

 

Egyes babák a kezdetektől átalusszák az éjszakákat, míg mások felcserélik az éjjelt a nappallal vagy éjjel is ugyanolyan gyakran kérnek enni, mint nappal. Rosszabb a helyzet, ha hasfájós a pici, mert akkor se nappal, se éjjel nem tud jól aludni és állandóan nyűgös.

 

Az éjszakai alvásokon túl persze az sem mindegy, hogyan telnek a nappalok, mennyire igényel téged a babád folyamatosan. Ha sokat, akkor az bizony épp annyira fárasztó, mintha folyton edzenél...

 

 

 

Van rendszer?

 

Egyik akadály az egészségre törekvés útjában, ha nem tudod jól beosztani a napokat. Szándékosan nem írom, hogy legyen pontos napirendetek, mert pontos napirend hiányában is el tudod végezni a teendőket, ha a baba ebben társ! Az első hetekben ez teljességgel elvárhatatlan, viszont 6 hetes kor környékén a babák kezdenek egy ütemet felvenni erőltetés nélkül is. Csak egy ütemet felvenni, még lehetséges, hogy hosszú ideig nem lesz teljesen pontos menetrendetek. Ha azt szeretnél, akkor annyit tehetsz, hogy próbálod azonos időben séta közben levegőztetni és mindig hasonló időben fürdetni. Ezek neki jó támpontok, hogy tájékozódjon az időben. Zalán azóta alszik nappal, hogy párszor együtt lefeküdtünk délután aludni. Megtetszett neki :) 1,5-2 hós kor környékén lehet meglátni, milyen időközönként szopik nappal és éjjel, ekkorra lesz végre egy megközelítőleg azonos időpont, amikor elalszik este és reggel kinyitja a szemét (persze éjjel is kinyitja párszor...), és ekkorra már a peluscsere is felvesz egy ritmust :)

 

Én annak vagyok a híve, hogy ne mi erőltessünk rá valamit a babára, ami nekünk kényelmes, hanem várjuk ki, amíg szépen ő kezdi a napirendet kialakítani, a saját bioritmusának megfelelően. Meg fog történni! 2 hónapos kor környékén lettek nálunk nappali alvások is és hagytam ezt is, hogy ő alakítsa. Mára már tudom, hogy naponta hány alkalommal, mikor és kb. milyen hosszan alszik. Persze lehetnek benne akár 2 órás csúszások is. Na és? Talán nekem pontos programom és határidős elintéznivalóim vannak? Hahaha... :)

 

Mindezek együttesen odáig vezetnek, hogy szépen lassan elkezd kialakulni egy közös menetrendetek, amit persze a baba irányít, ő szab meg, Te pedig ahhoz tudsz viszonyulni és átgondolni, mikor tudsz edzeni, főzni - hogy csak a témánál maradjunk - vagy bármi más teendőt elvégezni.

 

 

 

Van segítséged?

 

istock_000010098276xsmall.jpgSegítség lehet az, ha valaki kitakarít helyetted, elmegy bevásárolni, bankba, postára, hivatalba, de akár az is, ha vigyáz picit a kicsire. Nálunk férjem vette magára a takarítást (pedig a kert miatt, amit szintén idén nem tudok csinálni, legtöbbször sötétedésre ér haza), a baba 6 hetes kora után kezdtem visszatérni ebbe a témába, de teljesen csak  3 hónapos korára vettem vissza a háztartás vezetését.

 

Ebben is lehetnek eltérések, ahány baba, annyi szokás.

 

 

Amint látszik, az egész baba kérdés, időtalálás, energiára lelés olyan téma, ami mindenkinél más. A csöppségek irányítanak, mi reagálunk az igényeikre, felvesszük a ritmusukat és csak másodlagosak vagyunk hozzájuk képest, viszont mi is szeretnénk egészséges életmódot élni.

 

 

Esetleg írd meg, milyen a helyzet nálatok

és ezt te hogyan oldod meg!

 

 

Most pedig nézzük a fix pontokat. 

 

 

 

 

Célok és elvárások a lehetőségekhez mérten

 

Fő célod legyen az egészséges életmódra törekvés, de ha csak részben sikerül, ne keseredj el. A lényeg, hogy ne 100% tespedéssel teljen az időszak, mert az nem egészséges és Te sem akarhatsz 20-30 év múlva egy beteg anyukát a gyerekeknek vagy nagymamát az unokáknak :)  ha hosszú hónapokig csak a napi 1-2 óra séta, gyerek után pakolászás és talpalás van meg, az is valami! Mellette próbálj legalább 70-80%-ban kontrolláltan, egészségesen étkezni és türtőztetni a falásrohamokat, amelyeket a kialvatlanság is csak tetéz :)

 

 

Edzés

 

Alapja tehát a napi rendszeres séta a gyerekkel :) bármennyire is így van, ez komoly és nem lekicsinylendő.

 

A 6 hetes orvosi vizsgálatig nem ajánlott komoly edzésekbe kezdeni. Lehetőleg semmilyenbe. Császármetszés esetén pedig még tovább kell várni vele. Jómagam a hüvelyi szülésem után két nappal már intim tornáztam és egy napi pár perces semmit sem terhelő gyógytornát végeztem, de még ezutóbbi is volt, hogy teljes egy hétig elmaradt időhiányban és mert úgy éreztem, hmm, még ez is sok!

 

 

A szülést követően ne akarjunk mást, mint intim tornázni. (<-- link)

 

 

 

A javasolt ágynyugalom úgysem fog összejönni egy újszülött mellett, én legalábbis folyton ide-oda rohangáltam, pihenni lehetőségem se volt, gyakran leülni sem... a szoptatásokat kivéve... sajnos ez meg is mutatkozott a testemen, majdnem 4 hónappal a szülés után még mindig nem beszélhetek teljes regenerálódásról, de most már végre érzem, hogy majdnem teljesen jól vagyok odabent! Persze itt sem szabad túl gyors tempót elvárni, egyes vélemények szerint 6 hónap, mások szerint akár 18 hónap is, mire a test kiheveri a 9 hónap változásait!!! De ha tudsz, pihenj, amikor csak adódik egy pillanat. A lakás legfeljebb elúszik az el nem végzett házimunkában, kit érdekel, azt később is orvosolni lehet! Most a tested az első.

 

 

Amint megkapod a zöld jelzést az orvosodtól, mehet a buli. Igenám, de csak nagyon lassan. Az edzéseid még pár hónapig csakis olyan gyakorlatokból állhatnak, amelyek támogatják a medencefenék, medencetartó izmok regenerálódását és szétvált hasizmok esetén nem okoz még nagyobb kárt, hanem azokat is regenerálja.

 

 

Kezdetekben a gyerek inkább korlátozza a lehetőségeidet, mint bővíti

és plusz súlyt is jelent.

Ha vele szeretnél edzeni, ne ezzel indíts azonnal!

new-mom-workout.jpg

 

 

Nekem szerencsére pontosan olyan minimál rés van a két hasizmom között szülés után is, mint előtte. De ha te rosszabbul jártál, akkor alapjáraton felejtősek a hasprések és a legtöbb hasizom gyakorlat, viszont még én is éreztem, még mindig érzem, hogy nem tudnám hasizom gyakorlatokkal terhelni magam!

 

Nagyon problémát jelenthetnek a meggyengült medencefenék izmok.

 

Általánosságban elmondható, hogy kerülendő a futás és az ugrálással járó gyakorlatok és a baba súlyánál nagyobb súly megemelése.

 

Úgy néz ki, hogy ez az az időszak, amikor a tucatprogramok nem valók mindenkinek. Fontos tehát, hogy megfelelő gyakorlatsort végezzünk, amiben kérjük szakértő segítségét. 

 

Edzésidőnek bőven megfelel a heti 2-3 alkalommal 15-30 perc a 6-12. hét között. Ezt követően lehet picit növelni a gyakoriságot és hosszúságot.... (kérdés, hogy kell-e egyáltalán?)

 

 

EZ A CIKK nagyszerűen összefoglalja a szülés utáni edzéshibákat.

 

 

Nem szeretnék konkrét tornát javasolni senkinek, ugyanis annyi ellentmondó javaslat származik szakértőktől is, hogy fertelem. Az egyik ajánlja a guggolást, a másik nem. Az egyik lábat emeltetne, a másik istenért sem. Az egyik szerint fuss babakocsival, a másik szerint másfél évig a futásra se gondolj. Én pedig nem vagyok a témában szakértő, csak a tapasztaló. Én azt tapasztalom, hogy nagyon-nagyon óvatosan és lassan kell haladni. Annál is lassabban, mint hiszed, hogy működőképes a dolog.

 

Kakaslépésben tapasztalni. Olyan gyakorlatokat végezni, amelyeket nevetségesen könnyűnek gondolsz, tudom, hogy picit frusztráló, de csak eleinte. Mert utána rájössz a hatékonyságukra és később majd arra, hogy mennyire megérte. Még a teljes pihenés és a sétákra korlátozódás is jobb, mintha helytelen gyakorlatokkal terhelnéd a tested!

 

Lehet neten is találni megannyi szülés utáni edzésfajtát és mindenkinek mások az igényei, lehetőségei, más-más mértékben hagyott nyomot rajta a gyermek kihordása.

 

Majd ha kialakult egy edzésprogramom, ami NEKEM nem okoz problémát és úgy érzem, segíti végre a regenerálódásomat, akkor azt szívesen leírom, hogyan edzek. Ez persze nem fogja azt jelenteni, hogy ez lesz számodra is a követendő út.

 

Sajnálom, ha valaki ezt a részét az írásomnak nesze semmit fogd meg jólnak érzi. De mint írtam: nem javasolhatok konkrét edzést senki számára szülés után, mert ez egy nagyon vizenyős téma. Lassan járás, megfontoltan cselekvés, hússzor is meggondolás, medencefenék erősítés, gátizom torna (intim torna), szétvált hasizmok regenerálása. Erről kell szólnia hosszú ideig még a regenerálódásnak és nem a csinos, szálkás izomzatról, korábbi edzésprogramodhoz való azonnali, 100%-ig beleadós visszatérésről és drasztikus fogyókúrákról.

 

 

Ilyenkor még annyira sem az számít, ami kívül van.

Hanem, ami belül.

 

 

 

 

Étkezés

 

 

Keresd az egészséges változatokat

frozen-desert-treats-in-bowl.jpg

 

 

Egy jó ideig csak a férjem tudott eljárni bevásárolni, így mondogattam is:

 

 

a szülés utáni egészséges táplálkozás ott kezdődik,

hogy van egy férj, aki megvesz mindent a bevásárlólistáról! :)

 

 

 

A szülést követően kijön a védőnőd és felsorol egy csomó ételt, amit nem ehetsz, mert hasfájást fog okozni a babádnál vagy pedig megváltoztatja a tej ízét. Aztán elkezdesz kutakodni a témában a neten és rájössz, hogy szinte semmit sem ehetsz! A jó hír, hogy ez nem minden babára igaz, a rossz hír, hogy szinte minden baba hasfájós akkor is, ha már alig eszel valamit, mert a fejletlen emésztőrendszerének meg kell küzdenie a hatalmas táplálék áradattal. Kb. a 3. hónap végére bele is tanul.

 

A kötelező listát felejtsd el. Ha van olyan étel, ami gondot okoz a babádnak, arra fény fog derülni és onnantól pár hónapig érdemes lesz kerülnöd, mire újra belekóstolsz. A legtöbb gond a tejtermékek fogyasztásával szokott lenni, de ez is csak max. a babák 5%-ának okoz gondot (mi közéjük tartozunk).

 

Most lehet, hogy meg fognak páran kövezni, de szerintem nincs abban semmi gáz, ha arra kényszerülsz néhány héten át, hogy rendeld az ételt. Előbb vagy utóbb úgy érzed majd, hogy egyre több időd van és végre a főzésre is jut majd, hidd el, de eleinte még nehéz ezt megtalálni. Addig viszont hoz a család is (jobb esetben) vagy pedig találhatsz egészen biztosan olyan helyi éttermet, vagy nagyobb országos céget, aki házhoz szállít. Arra kell csak ügyelned, hogy milyen alapanyagokból és milyen fogásokat készítenek. Az állandó rántott hús sült krumplival ugyanis nem fog elvezetni téged a kívánt célodhoz...

 

 

 

Ne hagyj ki étkezést!

bt0609_lyb_hungrymom_a_396821.jpg 

 

Véleményem szerint fontosabb az, hogy nap mint nap főtt ételhez juss és változatosan, semmint hogy ne merjél rendelni. Hideg élelmen mégsem lehetsz meg hosszú hetekig vagy hónapokig!

 

Így lemerítheted a vitamin és ásványi anyag szintedet is. Lehetséges, hogy szükséged lesz egy jó multivitamin tablettára.

 

Az első hetek voltak számomra a legnehezebbek, ekkor gyakran csak rádobtam egy kis sonkát a (teljes kiőrlésű) kenyérre és már ettem is. Az első 2-3 hétre volt jellemző, hogy kevesebbet ettem, mint szerettem volna, de egyszerűen nem volt rá idő.

 

Tarts otthon olyan alapanyagokat, amelyeket könnyen, gyorsan és változatosan lehet elkészíteni, és persze egészségesek, mint a különféle zöldségek (burgonya, répa, édesburgonya, cukkini stb. valamint salátának valók!) és gyümölcsök, zab, rizs, barna rizs, durum tészta, kuszkusz, hajdina, köles, húsféleségek, tojás, tonhal és makréla konzerv szükség esetén "gyorskajának" (heti max. 1-2 alkalommal).

 

Nekem nagyon jól bevált a kezdeti időszakban az egytálételezés, amikor összefőztem mindent egy nagy fedős serpenyőben (így születtek rizses, zöldséges, húsos ételek), majd később a saját kertünkből származó krumpli, amit ezerféleképpen lehet elkészíteni úgy, hogy rá sem kell nézni, míg készül... :)

 

Ahogy fentebb is említettem, a táplálkozásban azt tartom fontosnak ebben az időszakban, hogy kiegyensúlyozott és egészséges legyen, ne túl kevés és ne túl sok. Olyan 70-80%-ban ne térjen el a terveidtől, a többi 20-30-at pedig hadd vigye a cica az időhiány, fáradtság, a szoptatás és kialvatlanság okozta farkaséhség és az önmagad kényeztetni akarása.

 

Nálam mindig megy az odafigyelés, aztán a szükség dönt. Hahaha...

 

Konkrétan ezt tehát úgy értem, hogy amennyire tudsz, próbálj meg odafigyelni és mindig a helyzetnek megfelelően dönteni. Egyél, amikor csak éhes vagy és néha egyed csak azt, amire lehetőséged van... néha pedig el fogsz sokallni a mennyiségekkel :) így mindent egybevetbe valahogy ki is jön az a bizonyos 70-80% :)

 

 

 

Ha csak egészséges alapanyagokat és/vagy készételeket tartasz otthon,

akkor sínen vagy.

 

Fogyassz sok vizet, hogy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás során fellépő fogyásod esetén ne csökkenjen a tejed mennyisége.

 

 

woman-drinking-water.jpg

 

 

 • Természetesen ne vond meg magadtól sem a szénhidrátokat, sem a fehérjéket, sem a zsírokat, de ne is sokallj el egyikből/másikból.
 • Próbálj meg kiegyensúlyozottan és egészségesen étkezni, minden nap minimum egy alkalommal főtt ételt enni.
 • Nem gáz, ha nem tudod 100%-ig tartani sem a mennyiségi, sem az egészséges ételbeli kérdést, de legyen meg a terveidnek 70-80%-a. Lehet, hogy ez napi szinten 70-80%-ot jelent, de az is lehet, hogy pár napig 100, aztán egyik nap upsz... 20% :)
 • Próbálj meg legalább 5-ször enni a nap folyamán.
 • Ne felejts el enni!
 • Próbálj meg rengeteg vizet fogyasztani, legalább 1 literrel többet, mint a terhesség előtt, hiszen az anyatej nagy része is vízből áll!
 • Nem ciki rendelni az ételt, de figyelj oda, hogy miből és hogyan készítik az ételt.
 • Készíts olyan fogásokat, amelyeket hamar össze tudsz ütni (egytálételek) vagy pedig főzz előre 2-3 napra.
 • Merj a rokonoktól segítséget kérni, ha nincs időd és energiád főzni és nincs lehetőséged rendelni!
 • Ne számold a kalóriákat!
 • Ne hagyd abba az étkezést, amíg éhes vagy! De néha lehet, hogy csak szomjas.
 • Térj vissza lassan és fokozatosan. Idővel menni fog minden.
 • Ne legyenek azonnali tiltólistás ételek, de ha a baba az ételérzékenység tüneteit mutatja, keresheted okát a táplálkozásodban is.
 • Figyelj a vitaminokra.
 • Heti 0,25 kg fogyás legyen a maximum, amit elvársz, de ha a szoptatás alatt nem moccan a súlyod még úgy sem, hogy mindent megtettél érte, ne ess kétségbe!

 

 

 

Fogok még írni a témáról... :)

A bejegyzés trackback címe:

http://metalozott-angelocska.blog.hu/api/trackback/id/tr818868352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.